Veleposlaništvo RS New Delhi /Gospodarski oddelek /Gospodarsko sodelovanje /

Gospodarsko sodelovanje

Indija je, glede na statistične podatke, tretji največji trgovinski partner Slovenije v Aziji. Leta 2013 (začasni podatki)  je bila skupna blagovna menjava med državama 282  milijona EUR, kar jo uvršča na 27. mesto najpomembnejših trgovinskih  partnerjev. Spodbudno je, da je zadnjih letih vse  več slovenskih podjetij sklenilo poslovno sodelovanje s podjetji v Indiji in da je več indijskih podjetij registriralo svoje delovanje v Sloveniji. Področje tujih neposrednih investicij ostaja pod potencialnimi možnostmi, veliko je odprtega prostora tudi na ostalih področjih možnega sodelovanja, tako v trgovini, storitvah, posebno pozornost bi posvetili turizmu in logističnih storitvah,  kot na področju industrije s poudarkom na visokih tehnologijah, čisti proizvodnji, obnovljivih virih energije.

Veleposlaništvo si prizadeva izgraditi t.i. »poslovno znamko Slovenija«, s katero bomo postali prepoznavni v  močni domači in mednarodni konkurenci. 

Državniški obisk PV RS Boruta Pahorja in spremljajoče gospodarske delegacije junija 2011 pomeni mejnik v meddržavnih odnosih, kakor tudi odlično priložnost za večjo prepoznavnost Slovenije v Indiji.

Ob obisku namestnika predsednice vlade in ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca v Indiji, 11. – 13. november 2013, sta Adria Airways in Air India podpisali sporazum o deljenju skupnih oznak poletov (t.i. Code Share Agreement).

V januarju 2013 se je na delovnem obisku v Indiji mudil namestnik predsednika vlade in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav s spremljajočo gospodarsko delegacijo, ki jo je vodil predsednik GZS Samo Hribar Milič in sodeloval na Partnerskem vrhu CII v Agri. Poslovne konference in spremljajoči dogodki so bili dodatno organizirani v New Delhiju in Kalkuti.

Veleposlaništvo si je prizadevalo in uspelo imenovati častne konzule RS v Indiji.  V   letu 2011 in v začetku leta 2012  so bili odprti Konzulati na čelu s častnimi konzuli,  S. S. Bagaria v Kolkati, Sanjay Patel v Mumbaju, Amit Goel v Čenaju in V. R. Ravichandar v Bangaloreju, kar dodatno prispeva k promociji gospodarskega sodelovanja in prepoznavnosti Slovenije.

Veleposlaništvo tesno sodeluje  z GZS, ki vlaga ogromno naporov v promocijo poslovnih vezi z Indijo in se tudi v sodelovanju s SPIRIT in STO prizadeva za povečanje prepoznavnosti Slovenije na področju tujih neposrednih investicij in turizma.

Prvi koraki so storjeni na področju filmske industrije in Slovenija je postala prizorišče za snemanje indijskih filmov. Do prvega snemanja dela indijske filmske produkcije je prišlo v avgustu 2012, snemanja so se izvajala tudi v letu 2013  in pričakovano v 2014. 

Kot izjemen uspeh ocenjujemo prizadevanje, da se je Slovenija s centri odličnosti in centri kompetenčnosti predstavila kot partnerska država na GITA Platformi 2013 (Global Innovation Technology Alliance),  v novembru 2013, v družbi Finske, Izraela, Japonske, Kanade, Španije, Švedske, Tajvana in Velike Britanije. 

Število podpisanih MoU med slovenskimi podjetji in indijskimi partnerji za vzpostavitev poslovnega sodelovanja in skupnih podjetij se je od leta 2009 povečalo v desetkratniku.  Veseli nas, da Indija postaja zanimivo področje za vse večje število slovenskih podjetij, kar dokazuje tudi vzpostavitev  Slovensko – indijskega poslovnega sveta, ki je bil ustanovljen  septembra 2013 v Ljubljani.  Prostora za sodelovanje je še veliko.

Veleposlaništvo ocenjuje Indijo ne samo kot deželo mnogih priložnosti, temveč kot državo partnerico za razvoj skupnih projektov, kjer bi lahko slovensko znanje oplemenitili v dokončnih proizvodih.