Veleposlaništvo RS New Delhi /Novice /
08.09.2016  

Minister Erjavec na delovnem obisku gostil zunanjega ministra Šrilanke

Ljubljana, 7. september 2016 – Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je na delovnem obisku v Sloveniji gostil ministra za zunanje zadeve Demokratične socialistične republike Šrilanke Mangalo Samaraweero, s katerim sta se pogovarjala o možnostih za nadaljnjo krepitev prijateljskih dvostranskih odnosov na vseh področjih, predvsem na gospodarskem. Preučila sta stanje odnosov na multilateralnem področju ter govorila tudi o perečih vprašanjih v širši mednarodni skupnosti. Minister Samaraweera je obvestil o načrtovanih korakih Šri Lanke z namenom uvajanja nekaterih izboljšav na področju človekovih pravic, dobrega vladanja in sprave, kar je minister Erjavec toplo pozdravil.

 Pogovoru med ministroma je sledil podpis Memoranduma o soglasju o vzpostavitvi političnoposvetovalnega mehanizma med obema ministrstvoma za zunanje zadeve, ki vzpostavlja reden politični dialog med državama na delovni oz. diplomatski ravni.

 

Minister Samaraweera Slovenijo obiskuje v okviru udeležbe na Blejskem strateškem forumu, kjer  je se udeležil panela "Človekova varnost: ti in jaz štejeva". Minister se je ob Foruma srečal še ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom, na kratka kurtoazna pogovora pa sta ga sprejela tudi predsednik republike Borut Pahor ter predsednik vlade dr. Miro Cerar.