Veleposlaništvo RS New Delhi /Novice /
01.03.2012  

Veleposlanik Premože z indijsko sekretarko Sektorja za Srednjo Evropo Bose Harrison

New Delhi, 1. marec 2012 – Veleposlanik RS v New Delhiju Janez Premože se je danes sestal s skupno sekretarko Sektorja za Srednjo Evropo Ministrstva za zunanje zadeve Indije Banashri Bose Harrison.

Veleposlanik Premože se je uvodoma zahvalil skupni sekretarki za odlično organiziran obisk predsednika Ustavnega sodišča RS dr. Ernesta Petriča v Indiji konec decembra 2011 ter za organizacijo brifinga o razmerah na Maldivih. Na kratko jo je se seznanil tudi s kulturnim dogodkom – predstavitev knjige »Južni Slovani v Indiji« slovenskega avtorja dr. Zmaga Šmitka – ki ga je veleposlaništvo v sodelovanju s častnim konzulom RS organiziralo v Kalkuti 24. februarja 2012, in otvoritvijo konzulata RS v Bangalorju na čelu s častnim konzulom g. Ravichandarjem, 27. februarja.

V nadaljevanju je sogovornico seznanil z imenovanjem nove vlade Slovenije. Izpostavil je, da so številni ministri v svojih predstavitvenih govorih izpostavljali Indijo kot partnerico, s katero mora Slovenija poglobiti in razširiti sodelovanje.

Sekretarka Bose Harrison je v zaključku pogovora dejala, da si bo sama prizadevala, da se poleg zasedanj obeh mešanih komisij ter političnih konzultacij v 2012 realizira tudi obisk predsednice spodnjega doma indijskega parlamenta v Sloveniji in obisk ministra za zunanje zadeve na Strateškem forumu na Bledu. Veleposlanik Premože in sogovornica sta se strinjala, da bi k poglobitvi odnosov po junijskem obisku slovenskega premierja lani v Indiji pomembno prispevali tudi obiski slovenskih resornih ministrov v Indiji. Sekretarka Bose Harrison je predlagala, da nekaj slovenskih ministrov obišče Indijo že v letošnjem letu, pri čemer je izpostavila resorje za znanost in tehnologijo, kulturo ter zdravje.