Veleposlaništvo RS New Delhi /Novice /
28.12.2011  

Odprtje Konzulata Republike Slovenije v Čenaju pod vodstvom častnega konzula Amita Goela

Čenaj, 27. december 2011 – Danes je veleposlanik Republike Slovenije v Indiji Janez Premože slovesno odprl Konzulat Republike Slovenije v Čenaju pod vodstvom častnega konzula Amita Goela. Konzularno območje Konzulata Republike Slovenije v Čenaju obsega zvezne države Tamil Nadu, Andra Pradeš in Kerala ter zvezno ozemlje Puducherry.

Vlada Republike Indije je 2. novembra 2011 izdala sklep o soglasju za odprtje Konzulata Republike Slovenije v Čenaju in o imenovanju častnega konzula Amita Goela. Mesto Čenaj ima močno razvito industrijo, zlasti pomembne so avtomobilska, tehnološka, informacijska, strojna in zdravstvena. Čenaj je na drugem mestu indijskih izvoznikov programske opreme in storitev na področju informacijske tehnologije.

Slovesno odprtje Konzulata RS v Čenaju, ki se ga je udeležilo okoli 100 gostov, med njimi predstavniki Vlade zvezne države Tamil Nadu, predstavniki diplomatskega zbora in poslovne skupnosti, je potekalo v okviru obeležitve 20. obletnice slovenske samostojnosti. 

Konzulat Republike Slovenije v Čenaju bo skrbel za promocijo slovenskega gospodarstva in za spodbujanje sodelovanja med slovenskimi in indijskimi podjetji. Nudil bo pomoč pri navezovanju gospodarskih stikov in vzpodbujanju sodelovanja na področju kulture med Slovenijo in zveznimi državami Tamil Nadu, Andra Pradeš in Kerala ter zveznim ozemljem Puducherry. Konzulat bo izvajal konzularne naloge v okviru svojih pristojnosti v zveznih državah svoje pristojnosti.

Veleposlanik Janez Premože je na dobro obiskani tiskovni konferenci predstavil raznolikost Slovenije in poudaril njene gospodarske in geografske prednosti ter možnosti sodelovanja med slovenskimi podjetji in podjetji na jugu Indije v konkretnih gospodarskih panogah kot so inženirstvo in tehnologija.