Veleposlaništvo RS New Delhi /Novice /
30.12.2011  

GreenLight WorldFlight - Matevž Lenarčič bo ponovno poletel okrog sveta

Dne 3. januarja 2012 bo iz Slovenije na dvomesečno pot okoli sveta poletelo ultralahko letalo Virus SW. Zgolj 290 kg težko letalo, ki porabi minimalno količino goriva, je bilo izdelano v slovenskem podjetju Pipistrel, večkratnem prejemniku nagrade NASE za energetsko najbolj učinkovita letala.

Trajnostni razvoj na vseh področjih je prednostna usmeritev Slovenije, ki, četudi ena manjših evropskih držav, s tem projektom vabi celotno mednarodno skupnost, da se še bolj zavzeto zapiše varovanju okolja in reševanju problematike podnebnih sprememb, zaščito lokalnih kultur ter prijaznejšim socialnim odnosom.

Letalo bo iz Slovenije preko Afrike, severne in južne Amerike, Antarktike v Avstralijo in Azijo, čez Mount Everest in Indijo ter domov pilotiral biolog, fotograf in naravovarstvenik Matevž Lenarčič. Z njim bosta v mislih in srcih tudi vsa Slovenija in njena nacionalna turistična organizacija. Povsod, kjer bo pogumni pilot pristal s svojim okolju prijaznim lahkim plovilom, bodo z njim pristale tudi najboljše želje državljanov te zelene, gostoljubne dežele, še posebej pa tiste o skrbi za planet in globalno prijateljstvo.

Matevž Lenarčič in njegova ekipa bo javnost o razvoju dogodkov vsakodnevno obveščala preko bloga. Na spletni strani projekta so objavljanje tudi fotografije in sistem za neposredno spremljanje poteka leta. Preko svojih komunikacijskih orodji bosta javnost obveščala tudi Slovenska turistična organizacija in Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje.

Letalo bo preletelo tudi Indijo in sicer naj bi pristalo 24. februarja v Patni, 1.marca v Jaipurju, Rajastan, in 2. marca 2012 v Trivandrumu, Kerala.

Letalo bo med 24. in 29. februarjem 2012 preletelo tudi Nepal, predviden je tudi prelet najvišje gore sveta Everest.

Več informacij na: www.worldgreenflight.com