Veleposlaništvo RS New Delhi /Novice /
03.06.2020  

Aktualno stanje glede COVID-19 na dan 3. junija 2020 ter novosti za poslovna potovanja

Ministrstvo za notranje zadeve Indije  je v 2.6. omogočilo tujim poslovnežem, zdravstvenim delavcem, inženirjem, zdravstvenim raziskovalcem in drugim strokovnjakom vstop v Indijo. Sprostitve bodo veljale za tuje državljane, ki prihajajo na poslovni vizum (razen za vizume B-3 za šport) na izrednih komercialnih / zakupljenih letih.

Tuji potniki morajo pridobiti indijske poslovne vizume ali vizume za zaposlitev od indijskih misij v tujini. Tuji državljani, ki imajo dolgoročni večkratni vstopni poslovni vizum (razen B-3 za šport), morajo tega ponovno potrditi na indijskih misijah.

Sporočila Ministrstva za notranje zadeve o aktualnem režimu gibanja so dosegljiva na: https://www.mha.gov.in/

30.5.  je Ministrstvo za notranje zadeve v skladu z Zakonom o ravnanju ob nesrečah iz leta 2005 izdalo smernice za postopno sproščanje omejitvenih ukrepov v območjih zunaj žariščnih območij, ki bodo veljale do 30. junija.

Omejitve se bodo še naprej izvajale dosledno na omejenih žariščnih območjih, ki jih bodo razmejile vlade zveznih držav. V območjih zadrževalnega pasu se vzdržuje strog nadzor in dovoljene so le ključne dejavnosti.

Ministrstvo za notranje zadeve objavilo nove smernice z naslovom "Unlock 1.0". Potem ko se je sedanji "Lockdown 4.0" končal 31.5., se je začela 1. faza ponovnega odpiranja, ki bo imela ekonomski poudarek. Ne bo več delitve na rdeče, oranžne in zelene cone, ukinjen bo sistem dovoljenj za vozila znotraj in med zveznimi državami. Vse vrste družbenih, političnih, športnih, zabavnih, akademskih, kulturnih in verskih kongregacij bodo ostale suspendirane.

T. i. nočna policijska ura se skrajša iz 19.00 do 7.00 na 21.00 do 5.00, sistem dovoljenj za gibanje vozil med zveznimi državami je bil ukinjen in gibanje znotraj držav in med njimi ne bo več omejeno. Če bo morala lokalna uprava regulirati gibanje zaradi porasta v primerih COVID-19, bo morala vnaprej obvestiti širšo javnost v zvezi s postopkom in omejitvami, ki jih je treba upoštevati.

Vse dejavnosti, ki so bile prej prepovedane, se bodo zunaj žariščnih območij začele postopno uvajati z določitvijo standardnih operativnih postopkov, ki jih predpiše zdravstveno ministrstvo.

V 2. fazi od 8. junija bo omogočeno odprtje trgovskih središč, hotelov, restavracij in verskih krajev na vseh območjih, razen žariščnih. Še vedno prepoveduje odpiranje barov, bazenov telovadnic, zabaviščnih parkov, kino dvoran, železnic podzemne železnice in mednarodnih letalskih potovanj.

Svetovano je, naj se spodbuja uporaba aplikacije Aarogya Setu. Nošenje mask za obraz in vzdrževanje socialne distanciranja je še naprej obvezno na vseh javnih in delovnih mestih.

Najbolj ogrožena območja so v 13 mestih / regijah - Mumbai, Chennai, Delhi / New Delhi, Ahmedabad, Thane, Pune, Hyderabad, Kolkata / Howrah, Indore, Jaipur, Jodhpur, Chengalpattu in Thiruvallur.