Veleposlaništvo RS New Delhi /Novice /
11.11.2013  

Minister Erjavec se v Indiji udeležuje 11. zasedanja ministrov za zunanje zadeve ASEM

Ljubljana, New Delhi, 11. november 2013 – Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se v Indiji udeležuje 11. zasedanja ministrov za zunanje zadeve  ASEM. Nastopil je na panelu o krepitvi gospodarskega sodelovanja in oživitvi rasti, ob robu zasedanja pa bo opravil tudi bilateralni srečanji z indijskim in korejskim sogovornikom.
 
V okviru osrednje teme “Most k partnerstvu za rast in razvoj”  zunanji ministri 51-ih evropskih in azijskih držav razpravljajo o krepitvi medsebojnega gospodarskega sodelovanja in oživljanju rasti, ter o netradicionalnih izzivih na področju varnosti: o boju proti terorizmu, kibernetski varnosti, varnosti oskrbe s hrano, z vodo in energijo, o upravljanju v primeru nesreč in ublažitvi posledic, ter o trgovini z ljudmi. Izmenjali bodo tudi poglede in stališča o aktualnih mednarodnih in regionalnih vprašanjih.
 
Minister Erjavec je danes nastopil v okviru panela o krepitvi gospodarskega sodelovanja in oživitvi rasti. V nagovoru je poudaril pomen krepitve gospodarskega sodelovanja med državami članicami Azijsko-evropskega srečanja, saj bi to lahko doprineslo k predvidljivi in stabilni osnovi za gospodarsko rast in ustvarjanje delovnih mest. Poudaril je odgovornost partneric v Azijsko-evropskem srečanju, da poskusijo najti načine za krepitev gospodarskega sodelovanja ne samo v okviru obeh regij, temveč tudi širše, v okviru pristojnih multilateralnih forumov. Slovenija kot izvozno naravnano gospodarstvo podpira odprto in liberalno trgovino kot pogoj za zagotavljanje nacionalne in globalne gospodarske rasti in socialnega ter okoljskega razvoja. V tem kontekstu podpira in spodbuja napredek na področju pogajanj o sklenitvi prostotrgovinskih sporazumov med EU in državami azijske regije.
 
Minister se je zavzel tudi za odprt, predvidljiv in na pravilih zasnovan multilateralni trgovinski sistem in osrednjo vlogo Svetovne trgovinske organizacije v njem. Slovenija si prizadeva za čim prejšnji uspešni zaključek pogajanj v okviru Doha razvojne agende; v tem kontekstu pričakuje konkretne rezultate na 9. ministrski konferenci WTO, ki bo decembra 2013 na Baliju v Indoneziji.
 
Ob robu zasedanja je minister Erjavec opravil bilateralna srečanja, med drugim z gostiteljem - ministrom za zunanje zadeve Indije, in z ministrom za zunanje zadeve Republike Koreje.
 
Po zaključku ASEM zasedanja bo minister Erjavec skupaj z glavnim ministrom indijske zvezne države Haryana odprl prostore indijsko-slovenskega podjetja »Fairwood Smart Green« v Gurgaonu, predmestju Delhija. Udeležil se bo dogodka »Global Information Technology Platform«, na katerem se s svojimi projekti predstavljajo tudi slovenski kompetenčni centri.
 
V nadaljevanju bo minister Erjavec prisostvoval podpisu pogodbe med Adrio Airways in Air Indijo ter memorandumu o sodelovanju med RTV Slovenijo in indijsko nacionalno televizijo in radijem »Prasar Bharati«.