Veleposlaništvo RS New Delhi /Novice /
12.02.2016  

Obeležitev slovenskega kulturnega praznika v New Delhiju

Veleposlanik Jožef Drofenik je 10.2.2016 v Indijskem mednarodnem centru v New Delhiju za slovensko in indijsko skupnost v New Delhiju priredil obeležitev slovenskega kulturnega praznika. Nastopil je indijski igralec, pisatelj in režiser Christopher Daruwalla z monodramo "Lagati, vendar pošteno". Daruwalli je pri scenski postavitvi pomagala celotna družina z ženo Ljubo Pevec (scenografija) in otrokoma Izabelo (glasbeni vložki) ter Teodorjem (luč).

Veleposlanik je svojem nagovoru preko sto udeležencev iz vseh krogov indijske sredine, predvsem članov društva indijsko-slovenskega poslovnega foruma,  Indijskega mednarodnega centra, ustanavljajočega slovenskega društva ter diplomatskega zbora poudaril, da ne gre samo za proslavo slovenskega kulturnega praznika ampak tudi za prvi dogodek v nizu letošnjih proslav srebrnega jubileja – petindvajsete obletnice slovenske neodvisnosti. 

Opisal je izredno raznolikost v kulturi, politiki in naravnih lepotah zelenih dolin, modrih rek in jezer, ki ležijo vse od Jadranskega morja do Julijskih Alp, ki skupaj s čudovitimi podzemskimi jamami, izjemno okusno hrano in vinom svetovnega razreda pomešani z edinstveno slovensko gostoljubnostjo obljubljajo nepozaben obisk. Poudaril je temeljne dosežke Slovenije od vstopa v evro-atlantske integracije do predsedovanja EU. Posebno pozornost je posvetil razvoju prijateljskih odnosov z Indijo in rastočim povezavam na vseh ravneh sodelovanja od poslovnih stikov in trgovine, turizma, tehnologije ter seveda kulture, ki vsi poglabljajo in utrjujejo naše zveze.

Nagovor je končal z angleškim prevodom verzov Prešernove Zdravljice, ki so bili prevzeti v slovensko himno in predstavitvijo imenovanega indijskega umetnika. 

Po predstavi, ki je požela navdušen aplavz, je veleposlaništvo za vse goste priredilo manjšo pogostitev