Veleposlaništvo RS New Delhi /Politični oddelek /

Politični oddelek

 

Odnosi med državama

Odnosi med državama so dobri in prijateljski. K poglobitvi odnosov med državama je zagotovo prispevalo odprtje Veleposlaništva Republike Slovenije v New Delhiju avgusta 2002 ter Veleposlaništva Republike Indije v Ljubljani februarja 2007. Republika Slovenija je z namenom krepitve sodelovanja aprila 2011 v Kalkuti, septembra 2011 v Mumbaiju, novembra 2011 pa še v Čenaju in Bangaloreju odprla tudi konzulate na čelu s častnimi konzuli. 

Pomemben mejnik v odnosih med državama predstavlja državniški obisk predsednika Vlade Republike Slovenije Boruta Pahorja v Indiji junija 2011. Obisk je podal odnosom novo dinamiko in spodbudil predvsem krepitev gospodarskih stikov tako na državni ravni kot tudi med predstavniki privatnega sektorja. 

Politični odnosi se krepijo preko izmenjave obiskov ter rednih političnih konzultacij med obema ministrstvoma za zunanje zadeve. Zadnje konzultacije so potekale 3. februarja 2014 v Ljubljani. Na slovenski strani je konzultacije vodil generalni direktor Tadej Rupel, na indijski skupni sekretar za Centralno Evropo Rahul Chhabra.

Diplomatski odnosi:

Vzpostavitev diplomatskih odnosov: 18. maja 1992
Indijsko priznanje Republike Slovenije: 11. maja 1992

Diplomatska in konzularna predstavništva:

• Republika Slovenija ima v Republiki Indiji veleposlaništvo v New Delhiju in štiri konzulate na čelu s častnimi konzuli v Kalkuti, Mumbaiju, Chennaiju in Bangaloreju. Začasni odpravnik poslov Miklavž Borštnik je svoj mandat nastopil novembra 2004. Prvi veleposlanik Republike Slovenije v Indiji je bil Janez Premože (2009-13), nasledila ga je veleposlanica Darja Bavdaž Kuret (2013-15). Aktualni veleposlanik Slovenije v Indiji je Jožef Drofenik.  

• Republika Indija je odprla svoje veleposlaništvo v Ljubljani februarja 2007. Prvi rezidenčni veleposlanik je dr. V.S. Seshadri, nasledil ga je veleposlanik Jayakar Jerome. Aktualni veleposlanik Indije v Sloveniji je Sarvajit Chakravarti.

Obiski:
Iz Slovenije v Indijo:
- 15. - 18. februar 2004, New Delhi
- Uradni obisk ministra za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Dimitrija Rupla v Indiji. Prvi obisk MZZ RS po sklenitvi diplomatskih odnosov leta 1992, namenjen razvoju bilateralnih odnosov. Minister je ob obisku tudi uradno odprl veleposlaništvo Republike Slovenije v New Delhiju.

- 17. in 18. februar 2006, Bangalore - Udeležba predsednika Republike Slovenije dr. Janeza Drnovška na mednarodni konferenci o človekovih vrednotah.

- 29. in 30. januar 2007, New Delhi – Udeležba predsednika Republike Slovenije dr. Janeza Drnovška na mednarodni konferenci posvečene 100 obletnici Gandhijevega gibanja za miroljuben odpor. Ob konferenci se je srečal s predsednico Kongresne stranke  Sonio Gandhi, z ministrom za zunanje zadeve Pranabom Mukherjeejem in predsednikom vlade dr. Manmohan Singhom.

- 24. do 26. november 2009, New Delhi: Obisk delegacije Skupine prijateljstva z Indijo v Državnem zboru Republike Slovenije. Delegacijo je vodil predsednik skupine Jože Jerovšek.

- 4. do 7. februar 2010, New Delhi – Udeležba predsednika Republike Slovenije Danila Tϋrka na jubilejnem 10. vrhu o trajnostnem razvoju, ki ga ob podpori vlade Indije organizira nevladna organizacija TERI (The Energy Reasearch Institute). Predsednik RS dr. Danilo Türk se je 4. februarja srečal tudi s predsednikom vlade Indije dr. Manmohanom Singhom. V uradni delegaciji je bila tudi prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj, vodja Centra za agrometeorologijo na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani in redna profesorica.

- 13. do 16. junij 2011, New Delhi, Mumbai, Bangalore - Državniški obisk predsednika Vlade Republike Slovenije Boruta Pahorja. PV Pahor je imel pogovore s predsednikom Vlade Indije dr. Manomohan Singhom. Srečal se je tudi s predsednico Prathibo Patil, podpredsednikom Hamidom Ansarijem, ministrom za zunanje zadeve S.M. Krishno in vodjo opozicije v spodnjem domu indijskega parlamenta Sushmo Swaraj. PV Pahorja so na obisku v Indiji spremljali ministrica za gospodarstvo, minister za zdravje, minister za promet ter številčna gospodarska delegacija. Poleg New Delhija je delegacija obiskala tudi Mumbai in Bangalore.

- 27. do 30. januar 2013, Agra, New Delhi, Kolkata – Udeležba ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije mag. Radovana Žerjava na Partnerskem vrhu CII (Confederation of Indian Industry) v Agri. V okviru obiska se je srečal z ministrom za industrijo in trgovino Ananadom Sharmo, ministrom za težko industrijo in podjetja v javni lasti Prafulom Patelom, državnim ministrom za mikro, mala in srednje velika podjetja K.K. Muniyappajem, glavnim ministrom zvezne države Uttar Pradesh Akileshem Yadavom.

- 11. do 13. november 2013, Guragon, New Delhi – Udeležba ministra za zunanje zadeve Republike Slovenije Karla Erjavca na 11. Zasedanju ministrov za zunanje zadeve ASEM držav. Minister Erjavec se je ob robu zasedanja srečal tudi z ministrom za zunanje zadeve Indije Salmanom Khurshidom, s katerim sta podpisala tudi sporazum o ukinitvi vizumov z akratkoročno bivanje za imetnike diplomatskih potnih listin.

24 - 28 November 2015, New Delhi/Ahmedabad - Uradni obisk predsednika Državnega zbora dr. Milana Brgleza na povabilo predsednice spodnjega doma indijskega parlamenta Lok Sabha Sumitre Mahajan. Srečal se je tudi s predsednikom Indije Pranab Mukherjeejem in podpredsednikom Indije Hamidom Ansarijem. V sklopu obiska je obiskal tudi Ahmedabad v zvezni državi Gujarat. 

Iz Indije v Slovenijo:
- 31. marec 2007: Državni minister v Ministrstvu za zunanje zadeve Indije Anand Sharma je obiskal Slovenijo ob odprtju Veleposlaništva Republike Indije v Ljubljani.

- 30. in 31. avgust 2009, Bled: Udeležba državne ministrice na Ministrstvu za zunanje zadeve Indije Praneet Kaurjeve na Blejskem strateškem forumu. Državna ministrica Kaur je bila govornica na panelu »Novo globalno vodenje v 21. stoletju«. Ob robu Foruma sta jo sprejela tudi predsednik republike dr. Danilo Tϋrk in minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar.

- 29. in 30. avgust 2010, Bled: Udeležba državne ministrice na Ministrstvu za zunanje zadeve Indije Praneet Kaurjeve na Blejskem strateškem forumu. Državna ministrica Kaur je bila govornica na glavnem panelu »Svet v naslednjem desetletju«. Ob robu Foruma se je sestala tudi z predsednikom republike dr. Danilom Tϋrkom, predsednikom vlade Borutom Pahorjem in ministrom za zunanje zadeve Samuelom Žbogarjem.

- 2. do 3. september 2012, Bled: Udeležba veleposlanika Satindera K. Lambahe, posebnega odposlanca v Kabinetu predsednika Vlade Indije za Afganistan Na Blejskem strateškem forumu. Sodeloval je na panelu Centralna Azija in Afganistan po 2014.

- 26. do 30. maj 2013, Ljubljana: Uradni obisk predsednice spodnjega doma parlamenta Indije Meire Kumar v Sloveniji. Poleg gostitelja predsednika Državnega zbora Republike Slovenije Janka Vebra, se je predsednica Kumarjeva srečala tudi s predsednikom republike Borutom Pahorjem, predsednico vlade mag. Alenko Bratušek. Obiskala je tudi Bled, Postojnsko jamo in Goriška Brda, kjer je odkrila doprsni kip prvega predsednika Vlade Indije Jawaharlala Nehruja.

 - 1. in 2. september 2013, Bled: Udeležba državne ministrice na Ministrstvu za zunanje zadeve Indije Praneet Kaurjeve na Blejskem strateškem forumu. Državna ministrica Kaur je bila govornica na glavnem panelu »Svet v naslednjem desetletju«. Ob robu Foruma se je sestala tudi s predsednikom republike Borutom Pahorjem, predsednico vlade mag. Alenko Bratušek in ministrom za zunanje zadeve Karlom Erjavcem. 

 - 1. in 2. september 2014, Bled: Udeležba državnega ministra na Ministrstvu za zunanje zadeve Indije VK Singha na Blejskem strateškem forumu. Državni minister Singh je bil panelist na glavnem panelu. Ob robu Foruma se je sestala tudi s predsednikom republike Borutom Pahorjem, predsednikom vlade dr. Miroslavom Cerarjem in ministrom za zunanje zadeve Karlom Erjavcem.